Tuesday, July 19, 2011

Buat SenDiri Beg...

~~~lalala~~hepinyer bila beg ni dah siap..hehe..mgu lpas aku de ptg baju kurung so ade kain lbh..aku pk2 nak buat ape ngan kain ni..tiba2 terpandang pam yang aku angkut tiap2 minggu wak g keje... ni la pam yg aku angkut kehulu kehilir....even dah ade cooler beg tp bila dah masukkan pam ni nak letak ~fresh milk danish~ tu dah x muat....huhu... so bt keputusan nk buat beg untuk pam ni....

1st skali potong kain mcmni saiz die 14" x 22" ~~ni untuk belakang dan depan beg......lg ok lau ade lining...aku ambik kain lebih selimut danish je buat lining die....cb tgk contoh dibwh :
untuk lining potong sama saiz je...pastu potong plak kain untuk buat tali beg x 2 keping ....panjang mengikut kesesuaian..cth : 4" x 15"....

dah siap step potong - memotong ni smbg step nk menjahit n mencantum plak....

Cara-cara menjahit beg....

1. tindih kain bahagian luar n lining tadi dan jahit di bahagian kedua-dua hujung....
jahit kat bahagian A1 n A2 tu mcm gambar kat atas....line putus-putus tu untuk jahit....

2. pastu lipat dua bahagian kain tersebut n jahit tepi, bhgn B1 n B2 tu..mcm dlm gmbar kat bwah ni...


3. lepas dah siap jahit tepi terbalikkan beg tu n buat mcm ni....tanda bhgn yg nk jhit tu....



4. pastu jahit kat bhgn yg tanda td...da jd mcmni....


5. bila dah diterbalikkan mcmni la rupa die....



6. da hampir siap dah ni...pastu jahitkan tali beg..da siap....hehe..senang kan..leh buat bnyak2 beg lau ade kain lebih tu..k selamat mencuba!!!!

nti ln entry nk bg info bt baju kurung lak..haha..mcm la terer sgt..hehe ~~~lau ade nk tanye pa pe coment kt bwh ye...hehe..tq

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...