Thursday, March 11, 2010

GuBahan HAntAran KeMeja & SEluaR

Alhamdulillah...semalam tiba2 dapat idea untuk buat gubahan ni...aritu ada jgk try 2-3 x tapi macam x kena je...tup2 semalam sambil tgk tv..mood untuk gubah hantaran tu datang...idea pun tgh mari..hehe...

So, nak kongsi cara-cara wat hantaran ni...

1.Lipat seluar macamni n letakkan dalam dulang hantaran...untuk tegakkan sikit seluar ni letakkan ckit span putih di bawahnya...



2. pastu lipat plak kemeja nie...x yah susah2 sebab kemeja ni selalunyer da siap lipat mase beli...cuma lipatkan dua je macamni..ikatkan reben...tgk mane yang sesuai untuk diikatkan reben...rase elok buat kat tepi sebab kat tgh nanti nak letak bunga...



3.Letakkan kemeja ni di dalam dulang di atas seluar tadi...letakkan span putih untuk tinggikan ckit kedudukan kemeja ini...



4. Letakkan span gebu ni di tepi penjuru dulang yang akan kita letakkan jambangan bunga nanti...fungsi span ni adalah untuk mengemaskan kedudukan di samping sebagai tapak yang akan diletak jambangan bunga nanti...

5. Skrang kita nak buat jambangan bunga plak...pilih corak dedaun macamni dan sambungkan di tengah-tengahnyer...ikat guna dawai yang biasa kita guna untuk buat hantaran tu ( x th name saintifik die )




6. ambik bunga banyak2 gamkan atas dedaun ni...mula gamkan keliling die..lepas tu gamkan yang tgah2...untuk tinggikan aras bunga yang duk tengah2 tu letak span ckit...( gunakan gam yang banyak untuk lekatkan ia )


7. Selepas gam pun dah kering...letakkan jambangan bunga ni di atas span gebu yang kita letak di penjuru dulang tadi...agak2 je kedudukan die...n lilit ngan dawai agar jambangan bunga ni x bergerak k...ikat ngn dawai di kedua-dua belah...



8. ambik kuntuman bunga putih ni gamkan die...



9. Letakkan di penjuru yang kosong supaya x kelihan macam kosong...pastu ruang-ruang yang kosong tu letak je kuntuman bunga putih ni...gamkan ckit supaya kemas dan x bergerak..( jangan gam kuat sgt rosak dulang nanti )

Daa....da siap...


No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...