Assalamualaikum...
Sekarang agak kecoh pasal kolagen2 bagai....
so...x slh kan kalau kita nak mencuba....
kebetulan bos pg site kat labuan...sempat jgk kirim 1 packet....
yela kat sana kan murah...
tp bau memang x tahan...rase cam nak termuntah....
x tahu mcmane bila time mkn nanti...
harap2 bole telan..hehehe.....
fresh dr labuan.....tq to Pn. Azian....
1. Basuh Kolagen mentah, ramas2 seperti membasuh beras sebanyak 5-6kali.
2. Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman, (paling bagus rendam 2-6 jam aje agar
khasiatnya x berkurangan,tapi agak berbau sikit...)
3. Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan
4. Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus
(kalau nak keras mcm agar2 kurangkan sikit air)
5. Selepas mendidih biarkan ia sejuk sebelum ditapis & diletakkan ke dalam bekas, simpan dalam peti ais (stok untuk 4 minggu) – simpan segumpal kolagen mentah sisa dr tapisan tadi (seperti agar2) dalam bekas bertutup ke dalam peti ais untuk dijadikan masker
Cara Pengambilan :
1. Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur)
khasiatnya x berkurangan,tapi agak berbau sikit...)
3. Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan
4. Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus
(kalau nak keras mcm agar2 kurangkan sikit air)
5. Selepas mendidih biarkan ia sejuk sebelum ditapis & diletakkan ke dalam bekas, simpan dalam peti ais (stok untuk 4 minggu) – simpan segumpal kolagen mentah sisa dr tapisan tadi (seperti agar2) dalam bekas bertutup ke dalam peti ais untuk dijadikan masker
Cara Pengambilan :
1. Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur)
2. Ambil air rebusan kolagen dari peti ais (akan jadi seperti jelly), ambil 3 sudu besar dan masukkan ke dalam gelas - boleh juga dicampurkan dengan sunquick/air buah
DOS PENGAMBILAN
-kanak-kanak 2 tahun ke bawah tidak boleh ambil
-org bersalin/sedang pantang tidak boleh ambil
-org bersalin secara caesarian tidak boleh ambil tapi boleh ambil lepas pantang
-kanak-kanak 3 tahun 1 sudu kecil (pagi/malam)
- Umur 7-12 tahun ambil 1 sudu besar 2x sehari.
- Bagi 12 tahun ke peringkat remaja, boleh ambil 2 – 3 sudu besar 2x sehari.
-Untuk dewasa seperti biasa 3-4 sudu besar 2x sehari.
- warga emas 3 sudu besar pagi & malam
-ibu menyusu utk memberi tenaga 2 sudu besar pg & mlm
-Selamat utk ibu mengandung kerana collagen ini tiada bahan campuran chemical dan pengawet.100% asli.Bagu ibu mengandung 1-3 bulan boleh ambil 1 sudu besar pg dan mlm .Jika tidak yakin sila rujuk ke doktor. . Bagi 4 bulan ke atas boleh ambil dos seperti biasa.Ini untuk memberi tenaga kepada si ibu & mendapatan kulit bayi yang putih.
-Jika terlebih dos sila minum air dengan banyak utk mengelakkan kepanasan dalam badan serta berlaku kekeringan di badan.
-gred aa dan gred aaa boleh makan sekali (campur) tapi kena minum air yang banyak juga.
-Jarak kan masa makan utk mengambil mana2 supplement dan ubat hospital jarakkan antara setengah jam-1 jam sebelum mkn ubat/supplement di wktu pg n dan selepas makan ubt/supplement di waktu mlm
-jika ada penyakit kronik (allergic,gout,kanser,darah tinggi/rendah,jantung,buasir,paru2,migraine,kencing manis, sel dalaman mati, kolestrol tinggi,sakit lutut,arthritis,& etc yang related dgn penyakit kronik)
Utk mereka ada penyakit boleh ambil 1 sudu besar (pagi& malam) secara permulaan
Bila dah serasi boleh ambil 2 sudu besar (pagi & malam) dan tmbah satu lagi dos ke 3 sudu besar pabila sudah betul2 serasi.Produk ini dijadikan sebagai makanan tambahan.
Ia akan memberi kesan healing crisis dan denyutan di bahagian anggota yang sedang sakit bagi pesakit kanser atau sebagainya.
Cara Membuat Masker :
1. Cuci muka 2-3 kali supaya pori2 di muka terbuka luas
2. Sapu rata gumpalan kolagen tadi di muka (sangat bagus dibuat setiap hari)
3. Biarkan lebih kurang 15 minit atau boleh juga dibiarkan semalaman sebelum dicuci
- boleh buat rendam kaki lak utk hilangkan rekahan... pastu baru buang..
- sapu kat kepala, biar kering sebentar, bilas.. utk masalah kelemumur & rambut x berapa nak ada..
- sapu kat kulit tubuh ala2 lulur.. biar kering sekejap then bilas..
- sapu kat kepala, biar kering sebentar, bilas.. utk masalah kelemumur & rambut x berapa nak ada..
- sapu kat kulit tubuh ala2 lulur.. biar kering sekejap then bilas..
KAEDAH PENYEDIAAN B
1. Basuh kolagen mentah, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali
2. Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman
3. Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan
4. Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus
5. Masak dengan api yang perlahan dalam 30-45 minit. Kacau sehingga hancur. Boleh juga dicampurkan dengan gula batu atau ginseng
6. Biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais
Cara Pengambilan :
1. Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur)
2. Ambil air rebusan kolagen dari peti ais (akan jadi seperti jelly), ambil 3 sudu besar dan masukkan ke dalam gelas - lebih elok dimakan begitu sahaja.
3. Jika masak kolagen tanpa mencampurkan dengan gula batu atau ginseng, boleh juga dijadikan sebagai masker
Resepi
Cencaru Sumbat Rumpai Laut
Cencaru Sumbat Rumpai Laut
2 ekor ikan cencaru besar Serbuk kunyit Garam 3 sudu besar cili kisar 10 gm rumpai laut (direndam) | 1 ulas bawang putih (ditumbuk) 2 ulas bawang merah (ditumbuk) Ikan bilis (ditumbuk) Daun pandan |
Belah belakang ikan cencaru tetapi jangan sampai putus.
Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Ketepikan.
Sediakan bekas, campurkan cili kisar, rumpai laut, bawang putih, bawang merah, ikan bilis dan garam secukup rasa. Kacau hingga sebati.
Sumbatkan kesemua bahan tadi ke dalam belahan belakang ikan.
Balut ikan dengan daun pandan. Panaskan ketuhar dan bakar ikan hingga masak.
Kerabu Rumpai Laut
Semangkuk sedang rumpai laut (yang sudah direndam lembut)(dibersihkan dan dipotong kasar)
5 sudu besar kelapa parut putih (lumatkan)
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 biji bawang besar (dipotong halus)
1 sudu kecil lada hitam
5 sudu besar kelapa goreng (dijadikan mcm kerisik)
Gaulkan semua bahan di atas bersekali dengan rumpai laut.
Boleh dihidangkan.
5 sudu besar kelapa parut putih (lumatkan)
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 biji bawang besar (dipotong halus)
1 sudu kecil lada hitam
5 sudu besar kelapa goreng (dijadikan mcm kerisik)
Gaulkan semua bahan di atas bersekali dengan rumpai laut.
Boleh dihidangkan.
PERHATIAN :
* Jika boleh elakkan minum kopi, nescafe; minuman yang tinggi kandungan kafein sebab semua tu boleh menyerap dan buang vitamin C, kolagen dan gluthathione (agen pencerah) dalam badan kita..
* Ambil bersama vitamin C untuk kesan yang maksimum & lebih cepat! banyakkan minum air kosong.
sumber : http://dried-seafood.blogspot.com
Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
ReplyDeleteI mean, what you say is important and everything. Nevertheless imagine if you added some great photos or videos to give
your posts more, "pop"! Your content is excellent but
with pics and video clips, this site could certainly be one of the
most beneficial in its field. Superb blog!
Also visit my website: Http://bit.ly/150fEQ7
salam perkenalan....tq sbb sharing....eika tak pernah makan tp pernah bau memg tak lalu tp ramai kengkawan makan mix ngan sunquick....
ReplyDeletejemput singgah blog eika yer...
http://atikarafina.blogspot.com/
Time kaseh eika ...stakt ni nisa dh masak rumpai ni tp ltk dlm peti je...x pkai pun...hehehe
Delete